Ny app låter dig byta information mot värdefullheter

Det nya Londonbaserade företaget people.io har börjat testa en app som låter konsumenter byta information mot krediter – som sedan byts mot varor eller tjänster. Visionen är att ge kunder möjligheten att hantera sin egen information och låta reklamen nå fram till rätt publik.

Tanken med den nya plattformen är att “balansera förhållandet mellan konsumenter och varumärken genom att licensiera personlig data och låta folk ta kontrollen över deras egen information”.

En del företag i närområdet har redan hoppat på, tack vare möjligheten att få återkoppling från konsumenter som bedömts som rätt för dem. Krediterna som får för den information som användarna delar med sig av kan också skänkas till välgörenhet.

Enligt people.io kommer man aldrig dela personlig information med tredjepartsaktörer – och man kan alltid backa ur och välja att få all sin data raderad.

Den 29-årige Nicholas Oliver som ligger bakom gratisappen planerar att expandera över hela London under första halvan av 2016, och sedan fortsätta ut över resten av Storbrittanien och EU.

En av Olivers drivkrafter är, enligt honom själv, att slippa misriktad massreklam och ersätta den med “budskap som faktiskt betyder något för oss”.

Förresten – people.io har sin blogg på Medium, portalen för de som satsar på innehåll. Talande?

Läs mer: Medium – het nykomling slår alla med häpnad