Ny app baserad på forskning hjälper dig att stressa ner

Stanna upp, andas lugnt och låt dig omslutas av musik. Det är grundtanken med MusicforMoods – en ny app som enkelt och effektivt hjälper dig att slappna av genom specialkomponerad musik och guidad andning. Allt baserat på den senaste forskningen inom området.

Forskning visar att vi genom att andas i en viss rytm kan påverka pulsslagens variation, hjärtvariabiliteten, så att det ger en positiv inverkan på hjärtat och vårt autonoma nervsystem – systemet som styr många av kroppens organ.

I den nya appen MusicforMoods guidas andningen till denna bestämda rytm med hjälp av lugnande, specialkomponerad musik, för att snabbt och effektivt hjälpa kroppen att slappna av.

När man placerar fingret på sin mobilkamera mäter MusicforMoods pulsen genom hela avslappningen. Appen registrerar och följer utvecklingen kontinuerligt, och det räcker att använda MusicforMoods regelbundet fem till tio minuter om dagen för att minska stressrelaterade symptom, komma i balans och öka välbefinnandet.

– I tusentals år har människor samlats för att sjunga, be och upprepa mantran för att finna lugn och ro. En av hemligheterna bakom dessa metoder är andningen, säger Rickard Åström, kompositör för MusicforMoods och utvecklare av appen. I vår app har vi gjort denna hemlighet tillgänglig för alla, så att vem som helst på ett enkelt och effektivt sätt ska kunna varva ner och hantera stress genom sin andning.

Baserad på den senaste forskningen

MusicforMoods har utvecklats av BodyScore, ett företag som ägs av Rickard Åström och Samira Savarani. Inspirationen till appen kom från Rickard Åströms medverkan i ett forskningsteam vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg, där man undersökt musikens biologiska inverkan på kroppen. Hittills har det banbrytande projektet lett till flera spännande upptäckter. Ett exempel är körsångs synkronisering av hjärtrytmen, vilket skapat uppmärksamhet i internationell media, som CNN, BBC och The Times. Musiken i MusicforMoods bygger bland annat på dessa forskningsrön.

”Jag har lärt mig att andas på ett sätt som gör mig lugn”

Innan lanseringen testades MusicforMoods av medarbetare på Volvo Cars och reaktionerna har varit positiva.
– Appen är lätt att använda och väldigt självinstruerande, säger Anna Grahn på Volvo Cars, som har använt MusicforMoods fyra dagar i veckan under fem veckor. Hon fortsätter:
– Ibland är det svårt att hitta luckor i sitt schema för att slappna av, men sedan jag började använda MusicforMoods har jag lärt mig att andas på ett sätt som gör mig lugn. Det känns bra att veta att så lite kan göra så stor skillnad.