Nu slipper du videoklipp som autostartar med ljud

Från årsskiftet har Google meddelat att deras webbläsare Chrome kommer att ha en inbyggd reklamblockerare. Den senaste informationen gör gällande att en av de saker som Chrome nu kommer att stoppa är videoklipp som automatiskt startar med ljudet på. Det är med andra ord slut på att få skrämselhicka eller störa arbetskollegorna med ofrivilliga läten från datorn.
Att ha reklamfilmer som startar i bakgrunden med ljudet på har av användare bedömts som en av de mest irriterande företeelserna när de surfar på olika sidor. Det har även uppmärksammats av Coalition for Better Ads, som Google stöttar. Därför är det inte förvånande att detta är en av de saker som Chrome kommer att stoppa från årsskiftet.
Videoklipp kommer fortfarande kunna starta automatiskt, men bara om de inte har ljudet igång. Blockeringen kommer dessutom att gälla för både desktop och mobilversionen av Chrome.
Det finns ett undantag från regeln, och det är om användaren själv bedömt en sajt som ”godkänd”. Nu kanske du undrar varför du skulle vilja att videoklipp automatiskt ska starta med ljudet på. Men när du surfar på YouTube så vill du nog att ljudet automatiskt startar i samband med klippet. Det hela är med andra ord ett sätt för användarna att kunna se till att de sajter där du vill ha ljud tillsammans med videon också kan ha det. Andra sajter med liknande funktioner är såklart Netflix, Hulu, HBO med flera.
En annan funktion som kommer redan nu i december är möjligheten att svartlista sajter. Dessa kommer då förhindras från att ta kontakt med dig, något som kan vara tacksamt om du sitter i en position där många vill ha din uppmärksamhet.
Det innebär att marknadsförare inte längre kan tvinga på användarna sina reklamjinglar längre, och förhoppningsvis även att fler videoklipp kommer med textning, något som blivit allt vanligare på exempelvis Facebook där en majoritet av alla videoklipp ses utan ljud.