Nu slår Google in den sista spiken i Flash-kistan

Vi skrev redan i maj om att techjätten Google tänker blockera plug-in programmet Adobe Flash Player i sin webbläsare Chrome. Nu har detta blivit faktum, och de sidor vars innehåll baseras på Flash kommer inte längre att visas.

Läs mer: Google tänker blockera Flash i Chrome redan under hösten

Med tanke på hur populär Chrome är så är detta slutet för Adobes gamla standard, som en gång i tiden var populärast på nätet. Orsaken har varit instabilitet och bristande säkerhet, och istället så satsar allt fler på HTML5.

Faktum är att även Adobe själva har sagt åt användare att sluta använda Flash, och Facebook bestämde sig under fjolåret att bara tillåta HTML5-baserade videos på sin webbsida.

Nu finns det fortfarande en möjlighet för de som vågar att titta på Flash-baserat innehåll även i Chrome. De som besöker en sida med Flash kommer att kunna tillåta visning av detta innehåll manuellt i alla fall ett tag framöver.

Till en början kommer man bara behöva göra det första gången man besöker en sida, men i oktober nästa år så kommer detta gälla alla sidor som har Flash-skript igång, enligt Googles blogg.