Nu ska internet bli ännu snabbare – om Google får bestämma

Desto snabbare internet, desto bättre tjänster och desto mer business. Så går tesen om internets utveckling. Hade vi som exempel inte haft dagens bredband så hade vi inte heller kunnat använda video som annonsformat. Och nu ska det gå ännu snabbar, om Google får bestämma.

Det är ingen hemlighet att Google (och även Facebook) egentligen vill äga hela internet själva. Bara i förra veckan förklarade Google att det där med domänadresser är onödigt. Du behöver ju bara skriva in namnet och hamna på hemsidan, istället för hela URL:en. Men vad som skulle hända då är att vi alla skulle vara helt beroende av Googles ekosystem. Något som vi säkert inte vill, med tanke på att Google existerar för att tjäna pengar.

Nu har utvecklare på Google tagit fram en ny algoritm som ska öka hastigheten på internet genom att optimera TCP, det protokoll som internet bygger på.
Din data på internet skickas iväg i små paket. Dessa samlas sen upp vid slutdestinationen som ett. Låter det krångligt? Ja, det är det också. Men ingen fara. Vi kommer inom kort arrangera ett webinar om just vad som gör att internet faktiskt fungerar. Dessa små paket kan optimeras så att de skickas, enligt forskarna, hela 14 procent snabbare. Redan idag använder man algoritmer för att bland annat göra Youtube snabbare.
Så vad vi vill lära oss av den här artikeln är att internets snabbhet är något som jättarna Facebook och Google jobbar på att optimera så att du och jag ska kunna surfa bättre. För snabb surf resulterar i en bättre upplevelse, som resulterar i större business för oss alla.