Nu ska Facebook kartlägga vårt TV-tittande

Det har varit en massa rykten om vad Facebook ska göra på tv-fronten. Flera trodde att Facebook skulle lansera en egen tv-apparat men så blev det inte.

Istället har Facebook tagit fram en enhet som man kopplar direkt till sin TV. Enheten har fått namnet Portal TV och kostar 1.450 kronor. Tanken med enheten är att du ska använda den för videokommunikation.

Koppla in enheten med HDMI sen loggar du in med dina Facebook-konton därefter kan du röststyra den för Messenger, Whatsapp och se på innehåll från Watch.

Vad Facebook inte vill skryta med är att de också kan samla in data på vad vi tittar på med våra TV-apparater. Facebook har redan medgett att man även lyssnar på våra samtal i rummet där Portal TV är installerad. Ett smart drag för Facebook att först samla in information för att sedan rusta sig för en större attack mot TV. Gissningsvis kommer Facebook att lansera en egen tv-satsning inom 24 månader.

Facebook är inte ensamma om att kartlägga vårt tv-tittande.

Forskare vid Northeastern University och Imperial College i England har låtit genomföra en studie som visar att flera smarta tv-apparater och tv-boxar skickar data om användarna till tredje part, bland annat till annonsörer och streamingtjänster. Enligt forskarna har data delats med bland andra Google, Microsoft och Amazon.