Nu öppnar Amazon Web Services sina svenska serverhallar

Idag under en presskonferens på Amazon Web Services (AWS) Stockholmskontor avslöjades att de tre datacenter som de byggt i Eskilstuna, Katrineholm och Västerås nu står klara, och de menar att de kommer fortsätta expandera i Sverige och Norden.

Det var mycket hysch-hysch kring dagens presskonferens och vi på Dagens Analys fick, liksom flera andra svenska medier, en förhandsvarning om presskonferensen redan i måndags. Den förhandsinformation som gavs var att två stora nyheter skulle avslöjas, och många spekulerade i om det äntligen var dags för Amazons officiella intåg i Sverige. Så var dock inte fallet, utan Guido Bartels Managing Director Nordics & Baltics på AWS inledde med att säga att detta var en presskonferens av AWS och inte Amazon. De stora nyheterna som avslöjades var att de nya datacentren (som vi berättat om tidigare) nu står klara, och att man dessutom lanserar ett initiativ kring hackatons tillsammans med svenska myndigheter, företag och välgörenhetsorganisationer.

AWS menar att de nya serverhallarna innebär snabbare och bättre stöd till de svenska företag som använder sig av deras tjänster. Dessutom innebär det ökad säkerhet och bättre möjlighet att lagra data lokalt, vilket det finns lagkrav på för vissa typer av verksamheter.

Det är ett sammanhållet datacenter med tre olika serverhallar för att garantera kontinuerlig drift. De tre serverhallarna försörjs av olika elnät och har dedikerade fiberkopplingar mellan hallarna för att direkt kunna “ta över” verksamheten om en plats skulle bli strömlös. Bartels menade även att AWS avser fortsätta sin expansion i Sverige och Norden, då det är en het marknad som producerar fler framgångsrika företag per capita än något annat land i världen.

Dock kom inga nyheter om när Amazon kan tänkas officiellt träda in på den svenska marknaden, men som det ser ut lär vi få vänta till 2019 innan det sker.