Nu lanseras Facebook Marketplace i Sverige

I augusti meddelades att Facebooks köp- och säljfunktion skulle lanseras i Sverige. Nu rullas den ut och den stora frågan är om alla nu kommer att lämna Blocket till förmån för Facebook Marketplace.
Facebook meddelade i somras att de skulle introducera Facebook Marketplace i 17 nya länder, inklusive Sverige. Nu har lanseringen börjat, och även om inte alla användare fått tillgång till Marketplace ännu så kommer det inom några dagar.
Tjänsten låter användare köpa och sälja begagnade varor, precis som Blocket eller amerikanska motsvarigheter som Craigslist och eBay. Den största skillnaden är dock att det är helt gratis både för köpare och säljare. Med anledning av det är det relevant att fråga sig hur Blocket, som är Sveriges största marknadsplats för begagnade varor, kommer att agera. Kommer de bli tvungna att sänka sina priser, eller litar de på att deras kundbas och spridning är så stor att de kommer fortsätta överleva?
Flera svenska medier menar att detta är en Blocket-dödare och att flera köp- och säljsajter nu måste slopa sina avgifter. Och det är klart att en gratistjänst som Facebook Marketplace kommer innebära förändringar. Men samtidigt dyker då frågan om tillförlitlighet upp. Blocket har under många år arbetat för att användarna ska kunna känna sig säkra när de köper och säljer via sajten. Kommer Facebook att kunna leverera samma kontrollfunktioner som gör att du känner dig trygg när du använder tjänsten? I ett pressmeddelande berättar Facebook att “Det är lätt att se offentliga profiler av köpare och säljare, dina gemensamma vänner, och hur länge de har varit på Facebook”. Det indikerar att de låter köpare och säljare själva bedöma varandras trovärdighet, men vad händer om en säljare eller köpare inte sköter sig? Kommer Facebook att ta ett ansvar som en förmedlare av kontakten, eller lämnar de allt sådant till individerna.
I USA, Storbritannien och Australien har tjänsten funnits sedan knappt ett år, och den beräknas ha ca 550 miljoner besökare varje månad. Vi får se hur tjänsten kommer tas emot i Sverige, men det finns onekligen en stor risk att detta skakar om andrahandsmarknaden.