Nu kommer Spotifys vertikala videoannonser

Spotify vet att många av deras lyssnare använder mobiltelefonen, även bland dem som inte betalar för reklamfria premium-tjänsten. Nu lanserar man därför nya, vertiala videoannonser; den som tittar på en sådan får sedan 30 minuters reklamfritt lyssnande. Musiktjänsten hoppas på att detta också ska locka fler annonsörer.

Orsaken till att dessa “branded moments” sänds i vertikalt format är förstås för att de ska vara bättre anpassade till mobiltelefonen, och tanken är att fler användare ska titta på annonserna. Vanligtvis har man nämligen raka motsatsen till Facebooks problem; de flesta av de 70 miljonerna gratislyssnare hör men tittar inte på reklamen, skriver AdWeek.

De nya videoannonserna ska också baseras på sex olika kategorier – “chill time”, “workout”, “party”, “dinner”, “focus” och “sleep”. Spotify skryter gärna med att de har “unika insikter” i vad deras konsumenter gör vid ett givet tillfälle, i synnerhet då de använder sig av vissa spellistor vid olika tillfällen.

Läs mer: Spotify lanserar bildannonser som ska garantera full Viewability

Detta, hoppas man, ska vara tillräckligt för att locka till fler annonsörer och deras videoreklam. Som om inte det vore nog, så kommer även fler display-annonser att visas under de gratis 30 minuterna efter videon. Om nu någon tittar på dem, såklart, är en annan fråga.

Priset för dessa annonser är dock än så länge inte något Spotify skryter med, eller ens vill berätta. Det finns dock redan några företag som testar det nya formatet, som hörlurstillverkaren Bose (var annonser faller i “chill”-kategorin) och alkoholtillverkaren Bacardi, som utöver “party”-kategorin också försöker att träffa olika personer med olika sorters annonser beroende på deras “party-typ”.

Det kan mycket väl vara ett smart drag av Spotify att både “tvinga” konsumenter att titta på reklamen (istället för att bli störd i sitt lyssnade) och samtidigt erbjuda företag att träffa “rätt” personer vid “rätt” tillfälle – ja, förutsatt att det verkligen stämmer, såklart.