Nu kommer robotarna även till Reuters

Den stora och välkända nyhetsagenturen Reuters kommer nu att börja använda sig av så kallat automatiserat innehåll. Men nej, vi behöver inte oroa oss än för att man ska ersätta journalister med robotar – däremot kommer de att stå för en del ny realtidsuppdaterad grafik.

Reuters har just skrivit på ett samarbete med techföretagen Graphiq Inc och Wibbitz Ltd kring just skapandet av “enkla” videoklipp och rullande grafik som ska visas tillsammans med Reuters-nyheter på tredjepartssajter (som betalar för det, såklart!).

Graphiqs teknologi genererar automatiska infografer från artiklar genom att samla data från både offentliga och privata källor. På så sätt ska man kunna följa sjukdomsepidemier, sportresultat eller aktiekurser för ett specifikt bolag i enkla grafer. Företaget får sedan en peng för varje person som klickar på grafen och besöker deras egen, reklamdrivna hemsida.

Det andra företaget, Israeliska Wibbitz, använder sig av språkanalys och algoritmer för att skanna av texter och nyhetsartiklar för att på så sätt skapa sig en bild av vad nyheten handlar om i stora drag. Sedan så skapar dess mjukvara en sammanfattning som kan presenteras i röstform, videoklipp och infografer.

Genom att använda sig av dessa häftiga nya automatiserade verktyg så vill man på ett tidsbesparande (tid är pengar, får man anta) sätt skapa visuellt innehåll, för “som alla publicister vet, så presterar online-innehåll bättre om det har en visuell komponent”, som Reuters Bo Rosser själv uttrycker det.

Läs mer: Bevis på att robotar skriver nyheter

Nu är man inte först (snarare sagt sist) med att använda sig av automatiserad mjukvara. Andra nyhetsagenturer som AP använder sig redan av detta för bland annat sportresultat.