Nu kommer också Twitters livevideo i 360-grader

Nu kan ett antal utvalda användare av Twitters Livevideotjänst, Periscope, börja sända live i 360-grader. Således är man fortsatt med i kampen om live-sändningar på nätet, och hinner faktiskt före Facebook Live.

Den sistnämnda har ännu inte stöd för live-streaming i 360-grader, även om man erbjuder användare möjligheten att ta foton och göra videos i 360-grader för förinspelat material.

Däremot så har den tredje stora aktören inom video, Googles YouTube, sedan april 2016 redan möjligheten att sända live i 360-grader, skriver Slashgear.

Twitters nya 360-graders livesändningar kommer att märkas ut med ett speciell märke, och de som tittar kommer kunna titta runt i videon genom att trycka eller klicka på sin skärm, alternativt röra runt mobiltelefonen om man tittar via en sådan skärm.

Men vem som helst kan inte filma live i 360-grader; man behöver en viss typ av hårdvara. Enligt Twitter själva så stödjer man officiellt bara iPhone-relaterade produkten “Insta360 Nano”.

Nanon är rätt dyr dock – cirka 1900 kronor – och man ska kunna använda sig av andra kameror tillsammans med Twitters mjukvara (som heter Periscope Producer).

Läs mer: Facebook Live eller Twitter Periscope – vem är bäst?

De som hittar en kamera och vill sända live på Twitter och Periscope måste först anmäla sig på en väntelista – Twitter säger att fler utvalda “samarbetspartners” ska få tillgång till tjänsten “under de kommande veckorna”.

Visst är det bra för Twitter att hinna före Facebook – men man måste komma ihåg att trots att Periscope fanns innan Facebook Live så är det Zuckerberg som har ledningen numera. Kommer samma sak hända inom 360-gradersvideos?