Nu kommer kreativa användningsområden för smarta assistenter

De smarta högtalarna/assistenterna har börjat göra sin entré i hushåll över hela världen. Men vad ska du egentligen ha den till förutom att spela musik och läsa upp nyheter? Nu börjar mer kreativa funktioner skapas, och en av dem står BBC för.
När BBC gör en skill för smarta assistenter kan man förvänta sig att det är ännu en nyhetsuppläsare. Men så är inte fallet. De satsar istället på att skapa ett interaktivt sci-fi drama där du interagerar med din assistent för att driva berättelsen framåt.
Deras interaktiva teaterdrama är inspirerat av såväl Franz Kafka som Douglas Adams, allt blandat med datorspel. Det låter med andra ord som att det kan bli både oväntat, obehagligt och ganska roligt samtidigt som du lockas att fortsätta driva på historien.
I pressreleasen säger BBC att ”vi ville få det att kännas som att du har en direkt, genuin interaktion med de andra karaktärerna i pjäsen”. De menar dessutom att deras skill inte är begränsad till en typ av enhet, något som annars varit ett problem. Genom att ha baserat sin skill på en plattform där såväl Amazon Echo och Google Home, som Apple Homepod och Microsoft Cortana kan koppla upp sig spelar det ingen roll vilket märke du valt.
Än så länge är innehållet hemligt, men rykten gör gällande att Alexas förmåga att viska kan komma att göra pjäsen ännu mer obehaglig. Dessutom kanske det är lite ironiskt att du ska delta i en interaktiv sci-fi teater med din digitala AI-assistent som övervakar allt du gör och säger. Frågan är vad som är saga och vad som är fiktion.
Vad BBC dock gjort genom den här produktionen är att leta nya vägar för hur de smarta assistenterna kan komma att användas. Mycket fokus har legat på spel, men även enklare interaktion i naturliga funktioner såsom att spela musik eller att läsa upp de senaste nyheterna. Dock borde marknadsförare och företag kunna hitta på massor av intressanta sätt att utnyttja det faktum att det i varje hem snart kommer att finnas en ständigt uppkopplad AI-enhet som genom röst, och i vissa fall även visuellt, kan kommunicera och interagera med människor. Det borde bara vara fantasin som sätter gränser för hur det kan komma att påverka och utveckla hur människor och företag interagerar.