Nu kommer Googles Spotifydödare YouTube Music till Sverige

Igår kväll stod det klart att YouTube Music lanseras i Sverige. Redan nu finns appar att ladda ner för både iPhone och Android. Den nya tjänsten finns i tre paket, reklamfinansierad, bara musik eller musik och video i ett paket.

Det var inte länge sedan Google annonserade att man går i direkt konkurrens med Spotify kring streaming av musik. Den tidigare Google Play Music kompletteras nu av YouTube Music, som lovar ett större utbud av remixer, musikvideos och kraftfulla sökmöjligheter. Sedan igår (måndag 18/6) finns tjänsten även i Sverige och frågan är om Google kan konkurrera ut streamingjätten Spotify på dess hemarena.

Erbjudandet från Google är mycket likt Spotifys, med en gratistjänst som finansieras av reklam och en reklamfri version för 99 kr i månaden som kallas YouTube Music Premium. Vad Spotify saknar är dock tillgången till YouTubes videobibliotek, vilket finns i ett tredje paket som bara kallas YouTube Premium. För 119 kr i månaden får du nu tillgång till video utan annonser, möjlighet att spela film i bakgrunden och även ladda ner filmerna för att ha dem tillgängliga offline. Utöver det får du dessutom tillgång till exklusivt material från YouTube Originals.

Google går dessutom ut hårt för att locka över så många kunder som möjligt på en gång genom att erbjuda tre månaders gratisabonnemang av både YouTube Music Premium och YouTube Premium. Nu återstår att se om vi i framtiden kommer streama musiken från YouTube eller Spotify, eller kommer de båda ha olika rättigheter så vi tvingas ha abonnemang hos båda två för att få lyssna på den musik vi vill?