Nu kommer Facebooks Youtube-utmanare

Tidigare i augusti skrev vi om Facebook Watch som avsåg konkurrera med YouTube. Nu lanseras tjänsten i USA, och det kommer redan från start finnas hundratals filmklipp att titta på. Kommer annonspengarna nu skifta hand?
Facebook har länge jobbat för att profilera sig med rörligt bildinnehåll, samt bli en plats för livestreaming. När vi tidigare skrev om tjänsten var detaljerna inte klara. Men nu vet vi att alla videoklipp kommer samlas under en egen flik, och därmed tas den gamla videofliken bort. Det kommer att finnas flera olika kategorier att välja mellan, några av dessa är resor, sport och matlagning.
Läs även: Facebook lanserar Watch
Från start kommer det dessutom att finnas hundratals med filmklipp, eftersom Facebook betalar ett antal filmskapare för att göra 20-30 minuters klipp som läggs upp på sajten. Framöver kommer sajten att öppnas upp för vem som helst att ladda upp material, precis som på YouTube.
Syftet är givetvis att skapa nya annonsmöjligheter, eftersom Facebooks övriga annonsytor är fulla. Genom att satsa stort på tv och filmklipp hoppas man kunna locka över annonsörer från YouTube. Men det kräver så klart att de först lyckas locka tittarna. Även om Facebook har miljontals användare så är det inte säkert att de vill lämna YouTube som sin föredragna kanal för filmklipp. Och om inte användarna finns så kommer inte annonsörerna.
Det återstår att se om Facebook Watch kan bli annonsörernas nya plattform att ösa pengar över, i synnerhet som många fortfarande lider av sviterna efter YouTube-skandalen i våras. Samtidigt finns det ju inga garantier för att Facebook skulle vara bättre på att skydda varumärkena. Deras mitt-i-video annonser visade sig vara tämligen slumpmässiga när de introducerades. Annonsörer idag förväntar sig smartare funktioner och bättre synlighet i rätt sammanhang. En annonsör för resor vill ju inte nödvändigtvis synas i samband med ett matlagningsprogram, utan hellre i samband med ett resereportage.
Det handlar ju heller inte bara om innehåll, utan även om interface. Uppladdning av videoklipp måste vara enkel och smidig, och personer som vill använda plattformen i strukturerad marknadsföring eller för att tjäna pengar måste enkelt kunna använda plattformen som ett arbetsredskap. Än så länge har vi inte sett Facebook Watchs uppladdningsfunktion, men förhoppningsvis är den lika enkel som deras vanliga funktion för att ladda upp material på plattformen.
En annan, kanske inte lika viktig fråga, är vad vi ska kalla de som skapar sig en karriär på plattformen. På YouTube kallas de ju Youtubers, men vad ska de kallas på Facebook Watch … “Watchers“? Det har kanske lite annan betydelse. “Facebookers” eller “Facers” känns inte heller helt självklart. Det är ännu en sak som återstår att se helt enkelt.
Medan du funderar på dessa frågor kan du se Facebooks korta reklamfilm för Watch.