Nu kommer mid-rollannonser i livesändningar på Facebook – som på TV

Nu kommer Facebooks reklam att nå konsumenterna på ännu fler ställen – annonsvideos kommer att sändas mitt under livesändningar och on demand-videos. Facebook vill bli som TV fast i det här fallet är det kanalen själv som bestämmer när det är dags för reklam.
Detta enligt ett blogginlägg som sociala mediejätten nyligen släppt ut. De som avskyr störande reklam behöver dock inte oroa sig (och annonsörerna kan finna detta tråkigt) då inte alla livesändningar kommer få annonser inklippta.
För att få annonser i livesändningar måste man ha minst 2.000 följare, eller nyligen haft en videosändning som fått minst 300 tittare samtidigt. Har man fått detta så får man upp en liten påminnelse i Live-skaparen som låter en “ta en reklampaus” och få in lite mer pengar.
Det finns fler regler. För att få visa annonserna måste man ha sänt i minst fyra minuter, och videoannonserna får inte komma oftare än var femte minut. Annonsklippen kan vara max 20 sekunder. Facebooksidor som bedöms bryta riktlinjerna eller upphovsrätten får inte visa annonser.
Vidare så gäller detta endast för livesändningar i USA, men Facebook planerar att snart expandera till fler länder. On demandsvideos är inte så populära i Sverige och det verkar som om Facebook också varit mer restriktiva kring annonserna i detta fall – endast utvalda samarbetspartners ska testa funktionen för närvarande. Man kommer ändå att expandera detta format i framtiden.
Man får nog se en del av denna satsning på videoannonser på Facebook som ett sätt för sociala mediejätten att kunna fortsätta få in pengar via annonsering, samtidigt som man under 2017 kommer ha fyllt nätverket med traditionell onlineannonsering (enligt egna uppgifter).
Först bör man nog se till att viewability mäts ordentligt.
Läs mer: Facebook vill få tillbaka annonsörernas förtroende – betala bara för visade videoklipp