Nu kommer blockkedjan till din mobil

Blockchain-teknik används i allt större utsträckning av företag, utvecklare och startups världen över. Nu kommer tekniken till svenska mobiler.

Vad är blockchain-teknik?

Blockchain, eller blockkedja på svenska, uppfanns 2008 och används idag bland annat inom den finansiella sektorn. Det är bland annat denna teknologi som kryptovalutan Bitcoin är grundad på.

Blockchain är en decentraliserad datakedja där alla händelser lagras i så kallade block efter varandra. Dessa block kan inte manipuleras utan måste vara i balans hela tiden. Alla parter i kedjan har tillgång till all information och för att ändra någon information uppdateras allas versioner. Tekniken är mycket säker och används idag vid exempelvis smarta avtal, elektronisk röstning och transaktioner med elektronisk valuta.

Samsung först ut med tekniken

Samsung är en av de första att introducera blockkedjan till sina mobiler. De har tidigare lanserat sina tjänster i Korea, Storbritannien och USA, och kommer nu till svenska användare. Tjänsterna Wallet och Keystore rullas initialt ut till Galaxy Note 10 men kommer även till Galaxy S10.

Samsung återfinns alltid vid de tekniska innovationernas framkant, och möjliggörandet av blockchain-teknik i mobiltelefoner är inte ett undantag. Därför kan nu även svenska Samsung Galaxy-användare på ett säkert sätt hantera kryptovaluta och lagra privata blockchain-nycklar i sina Galaxy-telefoner. För oss handlar det både om att ge våra användare chansen att ta del av den nya tekniken, men också att öppna upp för mjukvaruutvecklare att kunna arbeta med tekniken och hitta fler innovativa användningsområden, säger Oscar Nöjd, affärsutvecklingschef på Samsung Electronics Mobile i Norden.