Nu kommer Android-grundarens nya telefon

”Essential Phone PH-1” är namnet på Android-grundaren Andy Rubins nya telefon som avser slå ut Apple från marknaden.
Det är inga dåliga komponenter som de tryckt in i telefonen, som dessutom ska vara extra stöttålig. Men en Snapdragon 835-processor från Qualcomm och ett internminne på 4 Gb lovar de att telefonen kommer vara mycket snabb. Den har dessutom 128 Gb lagringsminne, vilket kan behövas när du börjar fota och filma. Telefonen är utrustad med två 13-megapixel kameror på baksidan, och en 8 megapixels kamera för selfies. Dessutom går det att montera en 360-kamera som filmar i 4K 30fps. Du kan med andra ord snabbt fylla upp minnet om du så önskar.
Batteriet är på hela 3040 mAh, att jämföra med iPhone 7 vars batteri ligger på 1960 mAh. Displayen går, liksom på nya Samsung, hela vägen ut till kanten, och har en aspektratio på 19:10. Telefonen är i sin helhet 141,5 x 71,1 x 7,8 mm, med andra ord lite större än iPhone 7. Den är dessutom gjord i titan istället för aluminium, och med sitt Gorilla Glass 5 ska den tåla att tappas i backen utan problem.
Liksom iPhone saknas ett uttag för hörlurar, men enligt the Verge ska det följa med en hörlursdongel i paketet för de som inte vill använda sig av blåtandshörlurar. Den använder USB-c och har även en fingeravtrycksläsare.
Enligt Rubin är Essential Phone PH-1 en ”iPhone-killer” som ska slå ut Apple från mobilmarknaden men även konkurrera med Google, där Rubin själv arbetade fram till för två år sedan.
Telefonen lanseras initialt i USA och kostar 699 dollar (ca 6.100 kr). Om och när den kommer till Sverige är ännu oklart, men målsättningen är att rulla ut telefonen i hela världen inom kort enligt uttalande från Essential.