Nu kan Google tala om för dig när någon pratar om dig på nätet

En ny uppdatering från Google ska nu göra det enklare för användare att få reda på vilka som säger vad om dem på nätet. Den nya funktionen heter “Stay In The Loop”, och innebär att en “Google Alert” skapas varje gång någon nämner ditt namn på nätet.

Ja, förutsatt att du har ett relativt unikt namn (att heta Bartosz Podniesinski är sällan till ens fördel, men denna gång så!) så kan detta vara rätt användbart. Om man inte är väldigt känd också, då det snabbt kan bli fullt i mejlkorgen – om man inte “tweakar” om i Google Alerts.

“Stay in the loop” är helt enkelt en funktion som skapar en notifikation (“Google Alert) som mejlas till ditt mejlkonto. För att använda den så måste man vara inloggad på sitt Googlekonto, och göra en sökning på sitt namn. Sedan ska man kunna klicka på en länk på första söksidan, som tar en direkt till notifikationsinställningarna för Google Alerts.

Där ska man kunna ställa in notifikationsfrekvens, språk, områden och om man bara ska notifieras om de bästa resultaten skriver Venturebeat. Funktionen verkar inte riktigt kommit ut till oss i Sverige, men är gissningsvis bara ett kort tag ifrån.

Baksidan? Ja, nu sparar Google ännu mer information om oss som individer. Om detta innebär något annat än bara mer super-riktad reklam återstår att se, men det är spännande (och skrämmande) hur mycket Google och andra faktiskt kan ta reda på om oss… om vi låter dem.

Läs mer: Nu vet Google vad du gjorde förra sommaren