Nu kan du skapa din egna medborgarapp

Dataanalysföretaget Qlik bjuder in alla medborgare och organisationer till att skapa Sveriges bästa medborgarapp.

Mycket av Sveriges kommuners information är offentlig. Nu får alla i Sverige möjlighet att skapa egna gratisappar. Alla medborgare uppmanas att skapa appar och bidra till att vi förstår information bättre.

Qlik delar ut en gratisverson av sin mjukvara Qlik®Sense för att alla ska ha möjlighet att skapa en medborgarapp.

Så här skriver Qlik om utmaningen:

Endast fantasin sätter gränsen för gratisappen som ska ge svenskar insikt i offentlig information, på ett nytt och spännande sätt. Kanske vill du ha koll på alla löpspår, elljusspår, utegym och promenadstråk med ratings från andra motionärer? Veta vilka parkeringar som finns bredvid och när bussarna går dit och hem? Ta reda på information om lekplatser och få veta vilka caféer som ligger i närheten? Hur lång är kön till akuten? Vilket sjukhus ska jag åka till? Kör du bil till jobbet så kanske det är en app om trafikplanering, underhåll och projektering som du vill kolla av på morgonen innan du ger dig ut i trafiken? Ska du bygga ut eller bygga nytt kanske du vill veta hur din bygglovsansökan ligger till?

Alla medborgare, kommuner och myndigheter välkomnas att skapa appar och bidra till att vi tar fram skräddarsydda appar. Initiativtagare till Sveriges bästa medborgarapp är två svenskgrundade bolag, Qlik och Climber.

I konceptet Smartare Sverige ingår en tävling, Sveriges bästa medborgarapp, till vilken du kan anmäla din app och prisas som Sveriges bästa app för medborgare eller organisationer (myndigheter och kommuner).

Var med och tävla med din app:

Bygg en applikation baserad på öppna data i Qlik® Sense som ger:

– Bättre medarbetare- och medborgarservice
– Tydlig visuell och användbar data
– Effektivare organisation

Sista dag att ladda upp din app är den 16 oktober. Prisutdelning sker den 22 oktober.

Twitter: #öppnadata @QlikSense

Anmäl ditt intresse här och få löpande information.

Öppna data från Qlik Data Market som du hittar i Qlik Sense:

· Demografi
· Väder
· Valuta
· Utvecklingsnivåer för olika länder

Det finns många exempel på öppna data i Sverige, bland annat hittar du kommuners data på Sveriges Kommuners och Landstings sajt. Här är några exempel:

· Öppna data SKL
· Sveriges bistånd
· Öppna data från SMHI
· Öppna Kartor Lantmäteriet
· Riksdagens öppna data
· K-samsök av Riksantikvarieämbetet

Fler exempel på datakällor finns på öppnadata.se. Är du intresserad av öppna offentliga data så rekommenderas Facebookgruppen opengov där dessa frågor diskuteras.