Nu kan du se vem som spårar dig på nätet

Finska säkerhetsföretaget F-Secure lanserar idag Tracker Mapper, ett verktyg som visuellt, och i realtid, visar vem som försöker spåra dina aktiviteter på Internet. Verktyget är ett tillägg till F-Secures populära VPN- och spårningsskydd Freedome.

Tracker Mapper har utvecklats för att möta efterfrågan hos användare av Freedome att se vilka spårningsförsök som blockeras av programmet. Spårning av användare och deras beteende har de senaste åren blivit normaliserat. En nyligen genomförd undersökning visar att över hälften av världens 100 största sajter är just tjänster som spårar användarnas surfvanor (undersökningen är genomförd av F-Secure Labs mellan den 15 och 22 september 2015).

-Vi har märkt både en oro och ett intresse hos användarna att se och förstå mer hur de spåras online, säger Xerxes Malekani på F-Secure. Allt fler förstår att just spårning är en stor del av deras internetanvändande och att det blivit en massindustri. Trots det har det varit mycket svårt att få en enkel överblick över vem som spårar vad och när.

Tracker Mapper visar visuellt i realtid vilka sajter som försöker samla in information om användaren. Funktionen är enkel att slå av och på och all data raderas automatiskt efter tre dagar för att skydda användarens integritet. Den som vill kan skapa rapporter som kan sparas under obegränsad tid.

85 procent av de betatestare som haft tillgång till funktionen sedan i somras har varit positivt inställda och sagt att funktionen ger dem större kontroll över privat och potentiellt känslig information.

-Den stora utmaningen att skydda privat information online är att få en bättre helhetsbild över vad som spåras och på vilka sajter, säger Xerxes Malekani på F-Secure. Med Tracker Mapper får man möjligheten att själv kontrollera vad som spåras online och inte.

F-Secures VPN-tjänst Freedome är ett mycket enkelt verktyg som gör att användare kan kryptera sin trafik online. Effekten är att spårningsförsök stoppas och att man slipper problem med så kallad geo-blockning där man måste finnas i ett visst land geografiskt för att få tillgång till information. Programmet ger även ett grundläggande skydd för webbsidor med potentiellt skadlig kod.

Freedome finns för iOS, Android, Windows PC, OS X samt Amazon Fire. Tracker Mapper finns som tillägg för OS X och Windows PC. Senare under året planeras även versioner av Tracker Mapper för övriga plattformar.