Nu kan du läsa ”robotnyheter” från TT

TT har nyligen experimenterat med nyhetsrobotar, och nu meddelar de att fler nyhetsrobotar kommer att aktiveras under våren.
Dessa robotar har till uppgift att samla ihop data kring ett visst område och presentera det för läsaren. Nyligen utbildades 12 reportrar i databasjournalistik, och det är denna kunskap som nu ligger till grund för satsningen på robotar för att kunna producera välresearchad journalistik såväl lokalt som globalt menar Daniel Kjellberg, redaktionschef på TT.
TT har redan skapat nyhetsrobotar inom lärarbehörighet, arbetslöshet, bostadspriser, befolkningsstatistik och nyföretagande. Vill du till exempel veta mer om just hur stor andel behöriga lärare som finns i din kommun kan du gå in på Norrbottens-Kuriren, som lagt upp en widget för robotjournalistik kring det. Är du mer nyfiken på bostadspriser kan du få veta mer om det via Sydsvenskan.
Det hela är således en tjänst som olika aktörer kan beställa från TT, som sedan skapar en nyhetsrobot för ett visst syfte. Det är med andra ord ingen avanceras AI, men på sikt kan dessa nyhetsrobotar komma att hantera mer komplicerade frågor. Tanken är helt enkelt att kunna utnyttja de enorma mängder information som finns tillgänglig, men som ingen människa har kapacitet att ta fram på ett enkelt sätt.
Därför fyller den här typen av robotar en viktig funktion för att göra Big Data mining möjlig. Och förhoppningsvis även göra journalistiken mer tillförlitlig i och med att flera källor kan användas simultant.