Nu ger sig både Apple och Microsoft in i kampen om nyhetsläsarna

Att tidningshusen springer omkring i panik och letar nya intäkter har uppmärksammats av några av de stora digitala drakarna. Bland annat har Facebook lanserat Instant Articles för att “hjälpa” tidningshusen att öka sina annonsintäkter och få fler läsare. Nu ger sig både Apple och Microsoft in i fighten med sina tjänster.

Apple vill hjälpa sig själva till mer pengar, och förstås även tidningshusen. De tänker lansera en betalvägg för sin tjänst Apple News. Tanken med betalväggen är att dela intäkten med tidningshusen så att de väljer att fokusera på Apple News istället för Facebook Instant Articles. Apple tänker helt enkelt att det blir enklare att få nyhetsläsarna att hosta upp pengarna istället för att som i Facebooks fall annonsörerna.

Microsoft satsar först och främst på nyhetsläsaren som vill ha en skräddarsydd upplevelse. Lanseringen av tjänsten Microsoft News Pro är tänkt att lära sig dina nyhetspreferenser genom att ha koll på dina aktiviteter i andra kanaler som Facebook, LinkedIn och fler. Resultatet är tänkt att bli en helt skräddarsydd nyhetsupplevelse som ska bräcka både Apple News och Facebook Instant Articles. Intäkterna blir delade annonsvisningar som tidningshusen får ta del av.

Internetanvändare gillar att konsumera nyheter vilket senaste Superlistan visar. Några av de mest besökta sajterna på nätet är just nyhetssajter. Drakarna som styr Facebook, Apple och Microsoft tänker inte låta tidningshusen behålla hela intäkten till sig själva utan har som målsättning att sakta men säkert lyfta över hela affären till sina egna nästen. Vem behöver tidningshus när man har en tjänst som har 1,5 miljarder användare som i Facebooks fall?