Nu går Facebook på allvar in på den mobila spelmarknaden

Facebook Instant Games – så heter tjänsten som ska ta sociala mediejätten in i vår mobila spelvärld. Kommer ni ihåg de hemliga Messenger-spelen? Det var “fejjans” sätt att sondera terrängen innan denna tjänst. Nu ska man inte längre ha tråkigt medan man väntar på att vännerna ska svara.

Läs mer: Så ska Facebook erövra spelmarknaden på mobilen och datorn

Många av spelen känns också igen som riktiga klassiker, som Space Invanders eller Pac-Man. De kommer att vara tillgängliga direkt i meddelandetrådarna, och ska ladda snabbt och sömlöst (lite som fotbollsspelet eller basketspelet som funnits “dolda” i messenger ett tag).

Det hela bygger på HTML5, som gör att man inte behöver ladda ner några extra appar för att spela utan kan spela direkt i meddelandeappen – lite som med flashvideos, innan den tekniken blev för osäker.

Varför gör Facebook detta då? Tja, det handlar om att få användarna att stanna så länge som möjligt på Messenger. Ju längre vi är i appen, desto längre gör vi något som Facebook i längden kan tjäna pengar på via annonsering, eller via företag som tvingas hålla till på Messenger för att nå sina kunder.

Just nu verkar det mesta vara gratis, men tids nog så kan det också handla om att vissa spel blir möjliga att köpa. Det kan också vara ett tillfälle för många företag och varumärken att marknadsföra sig själva via ett Messenger-spel; något som Facebook kan ta betalt för.

Instant Games kommer har nu lanserats i 30 länder och med 17 spel, ofta med klassiska arkadtitlar från Bandai Namco eller Konami. Tjänsten kommer vara tillgänglig för både Android och iOS, skriver Facebook själva på sin nyhetsblogg (och något mer detaljerat på sin utvecklarblogg).