Nu förändras Googles annonstjänster

Google håller på för fullt med att uppdatera sina annonstjänster. Samtidigt som man introducerar annonser i kartsök så kommer man nu också ändra en hel del i AdWords, Googles sponsrade länkar. Syftet är att förbättra tjänstens kompatibilitet med den växande mobila marknaden.

Google säger själva att de mobila sökningarna, i synnerhet de lokal-relaterade ökar dubbelt så snabbt som andra typer av sökningar. Därför har man alltså introducerat sponsrade platser i Google Kartor.

Läs mer: Nu kommer annonser till Googles kartor

Men det är inte allt. Man ska nu också öka mängden tillgänglig text för annonsörer, även i detta fall både för mobilen och webbläsare. Tanken är helt enkelt att man ska kunna få plats med mer information i annonserna i AdWords innan konsumenten klickar sig vidare.

Rubrikens textlängd går från 25 till 30 tecken, medan annonsinnehållets gräns ändras från 35 till hela 80 tecken. Enligt Google själva så kan förhandstexterna öka mängden klick med upp till 20 procent.

Sökmotorjätten kommer också att uppdatera annonsernas visuella utseende, då med något som kallas “responsive ads display” ska satsa på ett en mer anpassad, inbäddad “look” för annonserna. Dessa ska alltså matcha sidan som användaren för närvarande är inne på.

Det är inte allt – Google kommer också att ändra i själva budgivnings-systemet för annonser. Annonsörer kommer nu kunna ändra i individuella budgivningar  – vilket alltså innebär att man kan välja att betala ett pris för annonser som visas på mobiler än för de som visas via vanliga webbläsare.

Google är ju trots allt beroende av annonsintäkterna, så dessa förändringar är kanske ingen större överraskning. Så inte heller det att man satsar på den mobila marknaden, som ju utan tvekan blivit ett enormt område i takt med smartphones utbredning.