Nu flyttar den digitala läkaren in i ditt hem

Vi ser just nu en explosion i uppkopplade apparater och appar som kan hjälpa till med det mesta. Nu kommer du även kunna få medicinska råd och svar direkt via Alexa.
Amazons Echo-produkter med den röstaktiverade intelligenta digitala assistenten Alexa har tagit USA med storm. Med redan över 10.000 olika funktioner kommer Alexa nu även kunna svara på medicinska frågor, genom företaget WebMD.
Initialt kommer Alexa kunna svara på enklare frågor som kurer för enklare tillstånd som halsont, definitioner av sjukdomar såsom diabetes samt kunna informera om sidoeffekter av olika mediciner. Tanken är att användaren ska kunna få snabba svar utan att behöva ringa eller använda en dator. Ett exempel är en förälder som håller på att trösta sitt barn, och samtidigt vill få svar på hur barnets besvär kan lindras.
Den nya funktionen är dock inte felfri och kan exempelvis inte svara på hur huvudvärk botas, kanske beroende på att just huvudvärk kan ha många olika orsaker. Ben Greenberg som är VP för mobila produkter på WebMD säger att appen kommer att utvecklas och kunna ställa följdfrågor för att ge bättre anpassade svar. Precis på samma sätt om många medicinska chat-bots redan gör idag fast via ett tangentbord och en skärm.
WebMD har dock kritiserats för att ha nära kopplingar till läkemedelsföretag. Riskerna med ett röstinterface är ju att du endast får ett svar, och kan inte kontrollera källan ordentligt. Därför är just företagets integritet av yttersta vikt, och därför är oron högst befogad. Du kan få råd som styr dig mot ett specifikt läkemedel eller behandlingsmetod, till följd av att företaget tjänar mer på din konsumtion av dessa varor och tjänster. Greenberg svarar med att ”Just nu tänker vi inte på att tjäna pengar. Det handlar bara om att utveckla nya kommunikationssätt och ett nytt interface”. Det är väl kanske det där ”just nu” som oroar människor, och det återstår att se hur stort inflytande WebMD får på läkemedelskonsumtionen.
Men en sak är säker, att kunna ha snabb och enkel tillgång till att fråga en läkare är nog något som många människor kommer kunna ha nytta av. Samtidigt som det så klart kan driva på hypokondrikers tillstånd utan att en läkare kan kopplas in för den verkliga åkomman. Men det kanske är en vidareutveckling som kommer inom kort.