Nu får robotarna härja på Aftonbladet

I ett internt artificial intelligence (AI) och natural language generation (NLG) projekt ska Schibsted låtit copywriter-robotar ta del av och lära sig av hur Aftonbladet.se och Sportbladets sportjournalister jobbar.

De fick även ta del av hela det omfattande artikelarkivet på tidningen. Bakom tekniken står United Robots i Malmö som påbörjade sitt arbete inom robotjournalistisk tillsammans med första kunden Mittmedia och deras väderrapportering redan för 3,5 år sedan, skriver MKSE.

Och nu är tiden mogen för robotarna att själva författa alla fotbollsreferat och tillhörande artiklar. Pontus Carlgren på Aftonbladet säger att den massiva data som kommer med dagens fotboll, tillsammans med robotens inlärnings- och skrivhastighet, ger nya dimensioner åt sportjournalistiken.

Tekniken ska även användas för att täcka trafiknyheter i ett projekt tillsammans med Trafikverket API. Väder kommer aktiveras inom kort tillsammans med SMHI och deras öppna API, berättar Aftonbladets Michael Poromaa till MKSE.