Nu börjar utförsäljningen av toppdomänerna – först ut att säljas är .ORG

Vissa saker borde vara för allmännyttiga för att kunna säljas, som en toppdomän. Men när 10 miljarder kronor ligger på bordet vänds huvuden åt andra hållet.

Ja, vi skriver här om toppdomänen .ORG som är populär bland non-profitorganisationer och andra organisationer.

.ORG har ägts av en icke vinstdrivande organisation sedan start, som nu väljer att sälja till investmentföretaget Ethos Capital för nära 10 miljarder kronor.

Drabbade blir bland andra Reumatikerförbundet, Plan International Sverige, Sveriges Dövas Riksförbund, Reklamombudsmannen, Sveriges elevråd och många fler som använder .ORG.

När affären går igenom kommer det att skaka om hela internet. För visst känns toppdomänerna som våra trots att pengarna för att köpa exempelvis minalillasida.SE hamnar hos Internetstiftelsen i Sverige, som drog in 169 MSEK förra året . Men att nu sälja ut en hel toppdomän till ett vinstdrivande investmentföretag sätter allt på spel.

Hela försäljningen avslöjar även att ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) som förvaltar hela domänsysstemet står tandlösa.

Vad betyder det här för mig som har en .ORG-domän?

Det betyder att investmentföretaget Ethos Capital kan sätta vilka priser de önskar på din domän. Om du idag betalar 100 kronor per år kan de höja domänavgiften till 1.000 kronor per år, om de så önskar. De kan också skapa en pristrappa för de mest populära domänerna där priset kan bli 10.000 kronor per år eller mer. Populära domäner som förfaller kan auktioneras ut till ännu högre priser.

Så vad är ‘the big picture’?

Om .ORG kan säljas så kan alla domäner säljas till högstbjudande. När affären går igenom skapas ett helt nytt scenario för vad internet är och ska vara. En grupp anser att internet ska vara för folket av folket och en annan att man ska kunna tjäna så pengar mycket som möjligt. Utfallet är beroende på vem och vilka som styr i landet och som det är idag vet vi att girigheten vinner varje gång.

Här kan du läsa mer. 

Behöver du content eller hjälp med att skriva texter? Vi på Karlssons Textbyrå kan hjälpa dig. Här kan du läsa mer om vad vi kan göra för ditt företag.