Nu börjar TV-kanalerna att skylla på mätningarna

Med fallande TV-siffror i ryggen börjar kanaler runt om i världen ta tag i alla möjliga grenar för att förhindra det kommande. I USA har man börjat skylla på mätningarna och att det är deras fel att TV-siffrorna sviker.

Viacom, MTV och Nickelodeon har alla vikande TV-siffror som är mellan 17-14 procent lägre än tidigare mätperioder.

Viacom försöker argumentera att de inte alls har tappat tittare, det är bara det att tittarna väljer andra sätt att konsumera deras innehåller och mätningarna kan inte fånga upp det. Alla pekar nu finger åt Nielsen som är mätleverantören av TV-mätningarna i USA.

Viacoms chef Philippe Dauman säger att “inadequate measurement has undermined innovation and disproportionately hit programmers such as Viacom.”

Nielsen börjar nu bygga sin egen fästning som skydd mot alla påhopp genom att till viss del hålla med och till större del kasta fram framtida utvecklingsprojekt. “What it looks like is a decline in ratings when in fact there is shifting viewing that is not captured, ” säger Megan Clarken samtidigt som hon lovar framtida produkter som ska hitta de tappade tittarna.

Vad vi kommer att få se är just det här – TV-kanalerna laddar till strid och de första som kommer att få ta smällarna är mätföretagen. Efter det kommer alla samarbetspartner som förser dem med innehåll, efter det ryker marknadsföringsfolket och till sist cheferna. Sen kommer ett lugn att infinna sig till att investerarna tillsätter nya stjärnor som ska ta TV-kanalerna in i den nya världen, som redan pågått ett tag. Kanske dedt blir svenska PewDiePie som får sig ett jobb inom TV för att styra upp innehållet och plattformarna.