Miljontals användare lämnar Pokemon Go

Den superhypade mobilspelet börjar tappa aktiva användare. Enligt senaste uppgifter så har man nu gått ner från 45 miljoner spelare i juli till knappa 30 miljoner idag. Färre verkar spela lika aktivt som tidigare, också. Kommer Pokemon Go att orka hänga kvar ett längre tag?

Ibland så är det för bra att vara sant – när Pokemon Go släpptes tog spelet världen med storm och fick fler användare än Tinder och hotade Twitters siffror på bara några dagar. Siffror från Bloomberg pekar alltså på att man tappat 15 miljoner aktiva användare på bara någon månad.

Siffror från Sensor Tower, SurveyMonkey och Apptopia har också sammanställts av Axiom Capital Management, och visar att engagemanget i spelet också minskar avsevärt. Ett tag åkte spelarnas engagemang ner från 100 till 40 procent, även om man hämtat sig sedan dess – bara för att på sistone återigen börja sjunka.

Nu är detta inget ovanligt för mobilspel, och undersökningar visar på att det endast är ett fåtal som spelas ens dagen efter att de laddats ner. På så sätt är förstås Pokemon Go en otrolig succé, och man ligger fortfarande på topplistorna över nedladdade spel världen över.

Läs mer: Bara ett fåtal spelar mobilspel efter första dagen

Spelet är trots allt gratis att ladda ner, så många provade nog bara att dra ner spelet för att se vad allt ståhej egentligen handlade om.  Och för “vanliga” strö-spelare som en annan så är det inte heller tillräckligt spännande för att hålla intresset på topp annat än då och då.

Det har bara gått en månad, också, så det är förstås svårt att säga något med säkerhet. Och med tanke på att spelet bara någon dag sedan lett till helt galna folkstormar i Taiwans huvudstad Taipei så är det knappast över för tillverkaren Niantic (även om konkurrenter som Facebook och Twitter kan andas ut något).