Nu börjar Finlands experiment med medborgarlön

Finland må våra lite kallare (?) än Sverige och ha själviskt paxat jultomtens hem, men nu testar de något som andra länder knappt diskuterar – medborgarlön. Är det ett tecken på vad som komma ska?
Från och med måndag kommer man att betala ut 560 Euro (lite över 5000 kronor) i månaden till 2 000 slumpvis utvalda arbetslösa medborgare. Om dessa finnar har någon form av bidrag så kommer bidraget att minska med motsvarande summa.
Vad som är ännu mer spännande är att dessa pengar inte kommer sluta rulla in när den arbetslöse personen fått ett jobb. Förhoppningen med denna medborgarlön är att det ska öka de arbetslösas möjligheter till att söka arbete.
Då lönen är något lägre än bidragen, men likväl garanterad även när man fått arbete så kommer man inte tacka nej till lågbetalda jobb, tror den finska regeringen. Kritiker menar bland annat att summan är för låg för att fungera som tänkt, och andra tror att medborgarna nu kommer bli för lata för att söka arbete.
Läs mer: Finland är bäst i världen enligt World Press Freedom index – Sverige på 8:e plats när det gäller pressfrihet
Nyheten har förstås blivit stor världen över, och rapporteras och diskuteras i en mängd olika medier. Enligt Mashable så håller även den Nederländska staden Utrecht på med ett liknande pilotprojekt, och riskentreprenören Elon Musk lär också ha sagt att framtidens medborgare måste få medborgarlön som kompensation för de arbeten som kommer tas ifrån oss av robotar.
Vad tycker du själv – önskar du nu att du var finne?