Nu börjar Facebook plocka funktioner från andra plattformar

Facebook har tidigare snott idéer från Snapchat för att nå en yngre publik. Nu börjar de titta på andra plattformar för att få nya idéer, och näst på tur att bli kopierad är musikpattformen Musical.ly. Den nya funktionen Lip Sync Live låter dig mima till välkända låtar, precis som på Musical.ly.

Med rapporter som visar på att Facebook tappar yngre användare i snabbare takt än förväntat måste de snabbt hitta sätt att locka de yngre till sig. Musikplattformen Musical.ly har lyckats väldigt väl med att attrahera unga i åldrarna 13-20 år, precis det segment där Facebook är svagast. Så lösningen är givetvis att göra det Musical.ly gör, det vill säga skapa en egen läppsynkningsfunktion.

Facebook håller just nu på att testa den nya funktionen på vissa utvalda marknader, och redan finns hundratals låtar från bland annat Drake, Camilla Cabero, Ed Sheeran och Guns N’ Roses. Du kan dessutom streama dina läppsynkningsförsök live, och även ändra bakgrund och lägga till masker medan du mimar. Medan du streamar kan de som tittar dessutom spana in artisten som du mimar till, samt direkt följa artistens egen Facebooksida. I streamingfunktionen kan du dessutom mima tillsammans med dina vänner, och på så sätt ta er an hela gruppers låtar.

För att kunna tillhandahålla musiken för läppsynkningen har Facebook jobbat hårt för att få till kontrakt med olika musikbolag. Nyligen skrevs ett viktigt avtal med Universal Music Group, och sedan tidigare finns avtal med Warner Music Group och Sony/ATV Music Publishing. För Facebook handlar det dock inte bara om Lip Sync Live, utan även om att kunna streama VR-konserter i exempelvis Oculus eller låta användare på både Facebook och Instagram lägga till licenspliktig musik i sitt innehåll. Facebook håller med andra ord på att positionera sig som en viktig spelare i den digitala musikvärlden, och inte bara en kul plattform för tonåringar som vill mima till sin favoritmusik.

I videon nedan kan du se mer hur du går till väga för att använda Lip Sync Live