Nu börjar 5G-näten – först ut är operatören Tre

Idag inviger Tre Sveriges första publika 5G-nät söder om Stockholm i området runt Globen och Enskede, nära Tres huvudkontor.

Ansökan för att bli en av 100 konsumenter som får en 5G-router startar idag.

Utrullningen av 5G i Sverige har gått alldeles för sakta och försenas ytterligare. Vi vill inte vänta längre utan komma igång och lära oss mer om tekniken och dess möjligheter tillsammans med konsumenterna. Att vara först med ett publikt 5G-nät på kommersiella frekvenser är ett mycket spännande steg i utvecklingen mot 5G i Sverige, säger Haval van Drumpt, vd på Tre Sverige.

Under hösten har Tre testat nätet och nått hastigheter på upp till 500-700 Mb/s. En av de största skillnader mellan 4G och 5G är svarstiderna, så kallad latency, som minskar från 40 millisekunder till 8-10 millisekunder. Svarstider är helt centrala för många applikationer, bland annat inom gaming som blir ett av de områden som gynnas mest av den nya tekniken.

De 100 personerna som väljs ut blir en viktig del av Tres lärande om 5G. Personerna kommer att få en 5G-router installerad och bjuds under våren in till flera events för att utforska 5G, till exempel genom att testa 5G-telefoner, cloud gaming, streaming i 8K, VR- och AR-glasögon och andra tjänster som blir möjliga över 5G.

Router och abonnemang kostar inget för konsumenterna, betalning sker genom att de delar med sig av sina erfarenheter av 5G och på så sätt hjälper Tre i utvecklingen av 5G.