Därför blir det mer reklam på Facebook

Facebook tar nu efter YouTube och börjar köra reklam innan du får se videoklippet. Här förklarar vi varför.
Facebook har sedan länge fyllt alla sina reklamplatser, och för att få in mer pengar måste de skapa nya ytor. Då de nyligen lanserat sin videotjänst Watch, erbjuder den just ett sådant ställe där ny reklam kan synas.
Trots Mark Zuckerbergs uttalanden om att reklam före videoklipp, så kallade pre-rolls, inte är något för Facebook, har de nu gjort helomvändning och testar det nya reklamformatet på tjänsten Watch. Uttalandet i somras löd: “Vi behöver inte göra pre-rolls eftersom vår modell inte är en där du kommer till Facebook för att titta på en bit innehåll, du kommer för att titta på flödet”.
Vad Zuckerberg verkligen säger är därför att i det vanliga nyhetsflödet skulle inte pre-rolls fungera bra. Men eftersom Facebook genom Watch vill kunna konkurrera med YouTube, och locka användare som specifikt är ute efter att titta på video, så kan konceptet fungera där.
Tidigare har modellen varit så kallade mid-rolls, eller vanliga reklampauser, där det klipp du tittar på plötsligt avbryts för att visa reklam. Dessvärre har den modellen inte genererat några större inkomster, och Facebook hoppas därför kunna flytta sina användare från det vanliga flödet, till Watch, där fokus ligger helt och hållet på videoinnehåll. Konkurrensen är dock stenhård, inte bara från YouTube, utan även från Netflix, Hulu. Snapchat, Amazon och massor av andra videotjänster online. Facebook måste dock ta en plats på videomarknaden för att kunna fortsätta vara relevanta, men det behöver samtidigt generera annonsintäkter.
Ett problem med videoannonser i det vanliga flödet har nämligen varit att när en person tittar på en video, så fortsätter de inte scrolla i flödet. Därmed minskar antalet annonsintryck på bred front, jämfört med den mid-roll annons personen ser i videoklippet. Genom att flytta video till Watch kan de därför hålla uppe antalet annonsintryck i det vanliga flödet, samtidigt som de ökar antalet intryck av videoannonser genom Watch.
Det är en svår balansgång som Facebook nu vandrar, men de är inte ensamma. Att se till att hålla både användare och annonsörer nöjda och glada är inte enkelt, men hittills ser det ut som att Facebook lyckats mycket bra. Frågan är hur pre-rolls kommer att tas emot av användarna, sannolikt är de flesta redan vana vid konceptet från YouTube, men det är ett nytt grepp på just Facebook.
Behöver du en text?
Textbyrån Connected Work skriver allt från produktbeskrivningar, blogginlägg, pressmeddelanden och debattartiklar. Våra kunder gillar oss skarpt och det kommer ni också att göra.