Nu är förkortningen VR på allas läpper och här får du veta varför

Flickr, Facebook, Microsoft och Google har alla en hand i Virtuell Verklighet, så kallad VR. Att uppleva världen på nytt med ett VR-headset är framtidens kommunikation och underhållning.

VR, en förkortning av engelska Virtual Reality, skapar en helt ny dimension inom underhållning och kommunikation. Att kliva in i världen istället för att titta eller agera med den utanför är framtiden. Företag måste produktutveckla för att behålla oss som konsumenter och VR skapar en helt ny dimension som leder till flera år av nyutveckling med produkter och tjänster som syftar till att skapa nya konsumentupplevelser. Vi vill ha upplevelsen och därför måste vi köpa prylen, abonnera på tjänsten och bli en användare. Här nedan är några företag som vill påbörja resan med VR.

Flickr som ägs av Yahoo har visat upp en betaversion av en ny VR-tjänst. Tjänsten gör det möjligt att titta på panoramabilder med VR-headset som Oculus Rift eller Samsung Gear VR. Bilderna som visas i VR ska ge känslan av att vara på plats. Enligt rykten ska Flickr lansera tjänsten under första halvan 2016.

Facebook har tidigare köpt VR-headset-företaget Oculus Rift för en enorm summa pengar. Investeringen ska nu börja ge avkastning och först ut är möjligheten att med sin mobiltelefon skapa sfäriska videoklipp som man sedan kan titta på med Oculus Rift eller något annat VR-headset. Appen kommer finnas tillgänglig för både iOS och Android.

Microsoft arbetar med sitt VR-headset som de döpt till Hololens. Genom att skapa en skärm som kan visa upp holografiska bilder ska vi kunna gå in i datorvärlden och samtidigt behålla den riktiga världen runtomkring oss. Hololens ska upp i rymden med NASA och hjälpa astronauterna i sitt arbete.

Google har bland annat tagit fram Cardboard som är en enklare variant av VR där mobiltelefonen agerar som VR-headset. Vi fick möjligheten att testa Cardboard hos Google som du kan se i nedan video. Om du är nyfiken på hur Google Cardboard fungerar kan du läsa mer om det här. Om du följer instruktionerna på webbplatsen kan du bygga din egen Cardboard.