Nu är det klart: Kineserna köper Opera

Open Software från Norge har under en mycket lång tid kämpat med att hålla sin webbläsare Opera vid liv. Så kom äntligen belöningen när nu kineser köper tekniken och valda delar av företaget.

När Opera först lanserades år 1995 trodde många att norrmännen var helt ute och vandrade på fjället. Internet Explorer var nämligen den totalt dominerande webbläsaren på marknaden. Om vi snabbspolar 21 år framåt i tiden är Google Chrome webbläsaren som många väljer och Opera har liksom hängt med i kölvattnet.

webblasare_2016

Enligt Opera har de idag nära 400 miljoner användare på desktop och i mobilen 300 miljoner. Det bästa med att vara i kölvattnet bakom stora webbläsare som Internet Explorer och Google Chrome är att man kan hänga kvar med innovation. Opera har faktiskt varit bakom flera innovationer som både du och jag använder varje dag. Några exempel är Pop-up Blocking, Browser Sessions, Private Browsing och tabbar.

Det kinesiska konsortiet, där bland annat mobilspelsdistributören Baijing Kunlun Tech ingår, betalar 5,1 miljarder kronor för 21 års slit. Vi får hoppas att bland andra Håkon Wium Lie som är teknisk chef och medverkat till att skapa CSS-standarden samt de andra norrmännen är nöjda med affären.

Själv hoppas jag att Opera fortsätter att innovera trots att de nu fått pengar i fickan.