Nu är det klart att din skatt ska betala för SVT även om du klippt kabeln

Igår blev det klart att radio- och tv-avgiften ersätts med en public service-avgift den 1 januari 2019.

Detta efter att en lagrådsremiss på förslaget kommit in från regeringen i april i år, som i sin tur fick uppdraget att utreda frågan av public servicekommittén hösten 2017.

Avgiften blir 1 procent av din beskattningsbara inkomst. Under 2019 finns ett maxtak på 1 300 kronor, men sen släpps det loss och kan bli mer än så, om din lön skenat iväg under året (grattis till dig om så är fallet) kan det bli hur mycket som helst.

Du ska alltså betala avgiften även om du inte har någon radio eller tv. Bara för att du gått vidare och klippt kabeln så är du ändå med och betalar för resten av folket som fortfarande gillar Tv-tv. Inte ens om du gig-jobbar från utlandet slipper du undan. Och detta trots att du inte ens då kan se SVT för geo-restriktionerna.

“Om du har ett hushåll på två unga vuxna så kan det bli så att alla fyra får betala avgift. Då blir det dyrt,” säger Pia Blank Thörnroos på Skatteverket till Expressen.

“Dagens beslut om en helt ny finansieringsform för public service är en historisk milstolpe. Fyra saker har varit viktiga för SVT: att en finansieringsmodell garanterar oberoendet, är långsiktig, teknikneutral och har en legitimitet hos svenska folket. Den nya public service-avgiften som införs från årsskiftet uppfyller i stort dessa villkor”, säger SVT:s vd Hanna Stjärne om beslutet.

Här kan du läsa mer från Skatteverket. 

För att göra din dag ännu mer informativ så ska du veta att du fortfarande betalar en ‘kassettskatt‘ också. Det är alltså en avgift som läggs på all elektronik som innehåller lagringsenheter. So very modern of Sweden, not.