Norska skidlandslaget dopar sig med teknik från SAP

Som första alpina landslag i världen tar Norge nu hjälp av SAP som bidrog till att det tyska landslaget vann fotbolls-VM år 2014. Affärssystemet har hittat en ny marknad.
Tekniken är utvecklad av SAP och gör att man kan analysera de enskilda åkarnas förutsättningar och sedan optimera allt från träning och matintag till sömn och reseplanering.

– Även om vi har ett av världens bästa alpina landslag gäller det att hela tiden tänka nytt och utvecklas. Det krävs för att vara med i toppen inom en sport som hela tiden flyttar fram gränserna, säger Claus Ryste, sportchef för alpinsport inom Norges skidförbund.
– En del av det norska alpinlandslagets framgångar bygger på att vi alltid har använt vetenskapliga metoder för att bli bättre tekniskt. För att fortsätta utveckla laget har vi nu inlett samarbetet med SAP. Framgångarna för det tyska fotbollslandslaget inspirerar också och visar hur tekniken kan användas. Vi ser hur den här satsningen kan ge oss det lilla extra också inom alpinsporten, fortsätter Claus Ryste.
Med tekniken som kallas SAP Sports One kan man göra avancerade analyser i realtid och exempelvis se effekten av träning, kost och uppföljning av skador. Då går det också att göra snabba anpassningar som bidrar till bättre resultat för den enskilda skidåkaren. I dag används SAP Sports One inom flera lagidrotter men det här blir första gången som tekniken tillämpas inom en individuell sportgren. Det norska alpinlandslaget kommer tillsammans med SAP att utveckla applikationer och funktioner som gör programvaran skräddarsydd för att möta de behov utövarna har inför och under skidsäsongen.
Med hjälp av en app i telefonen har tränarna hela tiden en uppdaterad översikt och kan göra analyser som ger en effektivare träning och bättre planering. Det blir också enklare att snabbt identifiera vilka faktorer som påverkar en enskild åkare att prestera mer eller mindre bra. Förutom idrottarnas fysik kan exempelvis val av skidor analyseras och ge en direkt bild av vem som presterar bäst på vilka skidor.
– Samarbetet med världens bästa alpinlandslag kommer att inspirera både oss själva och våra kunder till att använda öppenhet och modern teknik för att förstärka en konkurrenskraftig vinnarkultur. Vi är glada över att få arbeta med det norska laget och ge åkarna bättre förutsättningar att öka marginalerna i skidbacken, säger Stefano Holguin, chef för SAP i Norge.
– I Sverige kan vi se hur ny teknik och en ökad digitalisering gjort Allsvenskan Segling mer underhållande samtidigt som de tävlande fått betydligt mer detaljrik information som kan analyseras och användas för att förbättra resultaten. En annan sport som använder teknik från SAP är ishockey. När NHL gästar Ericsson Globe i november är SAP:s lösningar en del av matcherna och upplevelsen där fansen på ett enkelt och överskådligt sätt kan ta del av hundra års NHL-statistik tillsammans med realtidsuppdateringar i detalj från matchen de följer, kommenterar Viking Bengtsberg, Account Executive på SAP Svenska AB.