Nordisk Film förvärvar spelföretaget Avalanche Studios

Nordisk Film köper spelutvecklaren Avalanche Studios för 912 miljoner kronor.

Detta är den enskilt största affär som Nordisk Film har genomfört under sin 111-åriga historia, och är en del av dess strategi som går ut på att investera i framgångsrika nordiska spelstudios. Redan i april 2017 köpte Nordisk Film en minoritetspost i Avalanche Studios, vilken nu kommer att kompletteras med ett köp för 912 miljoner SEK som gör Nordisk Film till ägare av samtliga aktier. Avalanche Studios, som grundades 2003 av Christofer Sundberg och Linus Blomberg, värderas genom affären till totalt 1,2 miljarder SEK.

– Vi har varit minoritetsägare av Avalanche Studios i ett år, och är redan imponerade över hur företaget presterat, säger Mikkel Weider, Managing Director för Nordisk Film Games. Under sina 15 verksamhetsår har Avalanche Studios byggt ett team i världsklass och skapat en unik företagskultur som går hand i hand med våra egna värderingar. Företaget har en imponerande helägd spelmotor, nya spännande titlar under utveckling och ett starkt IP i theHunter-serien.

Avalanche Studios skapar spel som drivs av den egenutvecklade teknologin Apex – Avalanche Open World Engine. Studion har fler än 320 anställda och kontor i Stockholm samt New York. Så sent som förra veckan utannonserades att en tredje studio ska öppnas, denna gång i Malmö.

“Vi har haft ett fantastiskt år med Nordisk Film som en del av Avalanche Studios,” kommenterar Pim Holfve, VD för Avalanche Studios. “Vi har vuxit och mognat i en takt som tidigare inte hade varit möjlig. Även om vi kommer att fortsätta att fungera som en oberoende studio kommer Nordisk Film, med sitt århundrade av erfarenhet av att förädla kreativa företag, att förse oss med en solid grund att stå på. Jag kunde inte vara gladare över att ha dem ombord.”

“Det här är en milstolpe i vår 15-åriga företagshistoria,” tillägger Christofer Sundberg, Chief Creative Officer och medgrundare till Avalanche Studios. “Vi startade från ingenting och har byggt det här fantastiska företaget tack vare ett gäng exceptionellt begåvade människor. Med Nordisk Film som ägare kommer vi att expandera våra kreativa horisonter. Jag ser fram emot att fortsätta våra långa och framgångsrika partnerskap med världens bästa spelutgivare, och även att fortsätta skapa nya spel via vår egen förlagsverksamhet”.

Affären mellan Avalanche Studios och Nordisk Film kommer att färdigställas i slutet av juni 2018. Utöver detta ägande har Nordisk Film – som ägs av mediekoncernen Egmont – även minoritetsposter i flera andra framgångsrika nordiska spelutvecklare, som en del av sin långsiktiga strategi.