Nintendos aktie faller när börsen insett att de inte gör Pokemon Go

Samtidigt som Pokemon Go lanseras i Japan och slår nya superrekord i mängden nedladdningar så faller åter Nintendos aktie efter sin raketuppgång i samband med spelsläppet. Orsaken är att marknaden nu faktiskt börjat förstå att det faktiskt inte är de som gör spelet.

Vi skrev bara igår om att Pokemon Go kommer ge Apple en riktigt stor inkomstkälla, större än Nintendo som bara äger 32 procent av spelet. Detta beror till stor del på att det inte är Nintendo som egentligen dragit något huvudlass av själva speltillverkningen – utan det är istället Niantic Labs som är skaparen.

Läs mer: Apple kan tjäna miljarder på Pokemon Go

 Att man inte tänkt på det tidigare är lite lustigt, då det faktiskt inte står Nintendo någonstans i spelet – ändå har vi alla tagit det för givet. Nu skriver dock bland andra The Verge och Bloomberg om att Nintendos aktie börjat tappa igen (efter att ha fördubblat sina siffror tidigare och gått om Sony) i samband med att omvärlden och investerarna insett att de bara har lite mer än en fjärdedel av spelets intäkter.

En nyttig läxa i att vara uppmärksam, kanske, men också ett intressant studie i hur ett känt namn och varumärke kan få enorm ekonomisk betydelse. Framför allt så gäller detta såklart Nintendo, vars spelkapital borde kunna ta mobilvärlden med storm, om man nu utnyttjar det rätt.

Pokemon Go släpptes nyligen i Japan, och med detta så är man nu officiellt hemma i Pikachus födelseland. Samtidigt har man fått 50 miljoner nedladdningar på Google Play, något som bara tog 19 dagar – ännu ett nytt rekord.