Nielsen-undersökning: konsumenterna gillar verkligen VR

Huruvida VR-teknologi är framtiden eller inte är fortfarande något av ett osäkert kort enligt många på nätet. Men en undersökning gjord av mätföretaget Nielsen visar nu på att konsumenternas intresse för Virtuell Verklighet faktiskt är större än vad många experter kanske tror.

Läs mer: Video: Apples VD tror mer på AR än VR

Man har undersökt 8 000 konsumenter, och resultaten visar att nästan en av fyra (24 procent) konsumenter redan nu kan tänka sig ett VR-headset; och 20 procent kan tänka sig ett om de bara får testa lite först.

Enligt Harry Brisson – chefen för Nielsens forskningsavdelning – så kan är de konsumenterna som intresserar sig för VR vara en riktig tillgång för annonsörer: “De är inte bara tidigt ute med att ta till sig ny teknik och nya tjänster, de är också förespråkare för de varumärken som de använder sig av och tycker om”. De betalar också gärna för högkvalitativa produkter, tillade Brisson.

Det visade sig också att de konsumenter som redan nu planerar att ta del av VR-teknologin också spenderar mer än genomsnittet på sådant som biljetter på evenemang, restauranger och alkoholhaltiga drycker.

Detta är kanske inte helt konstigt, då inköpspriserna för VR-teknologi kräver en hel del pengar och (om jag får dra en helt ovetenskaplig och spekulativ analys) också gör sig bra på förfester.

Under studiens gång – där en del av metoden gick ut på att visa paneldeltagarna 100 olika videoklipp relaterade till VR (som produktrecensioner och nyhetsartiklar) – visade det sig att för många bara behövdes två minuter innan de började intressera sig för produkten.

Bland de konsumenter som redan testat VR en gång så var intresset ännu starkare, något som bekräftas av en annan Nielsen-studie där 68 procent av 150 människor som fick testa VR-headsets visade ett stort intresse av att köpa eller använda teknologin.

Så ja – VR-teknologin ska inte räknas bort på långa vägar, i varje fall inte om man får tro studien. Eller är det bara nyhetens behag?