Nielsen leder patentligan inom hjärnteknik

Man skulle kunna tro att ett företag inom medicin skulle leda patentligan inom hjärnteknik. Det visar sig vara undersökningsföretaget Nielsen som sökt flest patent för att ta-sig-in-i-huvudet-på-folk. Här avslöjar vi varför.

Ögonrörelsestudier från företag som svenska Tobii är en het potatis, vilket deras mycket framgångsrika börsintroduktion avslöjade. Men en ännu hetare potatis är att faktiskt kunna mäta vad som försiggår i våra hjärnor. Det är något som undersökningsföretaget Nielsen fattat och som nu öser in patentansökningar för olika tekniker samt metoder inom hjärnteknik (neuroteknik). Nielsen har gjort så många framgångsrika patentansökningar att de nu leder patentligan i USA.

Tänk att kunna fånga upp vad en konsument tänker om din produkt eller vilka annonser som triggar, på riktigt, utan att behöva fråga. Det är det som forskning inom hjärnteknik kan svara på.

Enligt amerikanska patentkontoret har antalet ansökningar inom hjärnteknik ökat enormt sedan 2010 då de tog emot 800, vilket är dubbelt så många som året innan. Efter det har det bara ökat och idag får patentkontoret in 1.600 ansökningar per år från företag som Nielsen, Microsoft och Apple.

Ett av företagen som satsar på hjärnteknik är SharpBrains. Alvaro Fernandez från företaget säger “”Neurotekniken har gått bortom medicinen hos icke-medicinska företag, ofta under radarn, och utvecklar tekniker för att förbättra arbetslivet och livet i allmänhet”.

Trots att de medicinska tillämpningarna är enorma och kan lösa många sjukdomar som exempelvis Parkinson är det områden som Research och dataspel som driver utvecklingen.

Tänk att kunna kontrollera spel med dina hjärnvågor eller kunna fånga upp konsumentens tankar om produkten eller tjänsten. Microsoft har som exempel patent på att förstå olika mentala faser så att man bättre kan presentera information samt om en person som surfar är på humör att se reklam.

Tillämpningarna inom hjärnteknik är många och samtidigt lite läskiga. Vad som försiggår i våra hjärnor är liksom den sista heliga platsen som bara är vår egen. Om vi nu ska även öppna upp den dimensionen finns inget kvar, om du nu inte loggar ut helt och flyttar till en strand i Costa Rica.