Nielsen lanserar ny mätning för produktplaceringar

Företag har under många år arbetat med produktplaceringar i stora filmer såsom James Bond och liknande. Hittills har det dock inte funnit något bra sätt att mäta effekten av produktplaceringar, men nu lanserar Nielsen sitt verktyg Branded Integration Intel för att adressera just detta, vilket välkomnas av mindre aktörer.

För stora företag är det förhållandevis vanligt att synas i stora filmproduktioner, men nu börjar det även bli vanligare att placera produkter och varumärken även i mindre produktioner och tv-serier. Det hela bedöms ha stor potential, men det förutsätter att det går att mäta effekterna av dessa placeringar.

Nielsen lanserar nu verktyget Branded Integration Intel som kommer ge information om hur en produktplacering står sig mot traditionell TV-annonsering. Det öppnar upp för kvalitativa jämförelser mellan de olika annonssätten och fungerar över såväl olika enheter som både linjär-TV, SVOD-tjänster och filmklipp.

För små och medelstora företag blir det därför lättare att mäta, och därmed fatta beslut om produktplaceringar i olika sammanhang baserat på uppmätta data. Dessa har tidigare inte haft möjlighet att synas i de riktigt stora produktionerna, men inte heller vågat gå in i mindre sammanhang till följd av avsaknaden av standardiserade mått och jämförelse med andra annonsformat.

Enligt Renee Plato, SVP på Nielsens medialösningar och innovationsavdelning säger i ett uttalande: “[Produktplaceringar] representerar en unik möjlighet för mediaägare och marknadsförare och vi ser att varumärken drar nytta av denna relativt outnyttjade annonsform”. Med tanke på de stora diskussioner som nu finns kring reklamblockerare och att användare inte uppskattar störande reklam kan vi nog räkna med att få se mer produktplaceringar. Det är även något som ligger nära till hands med tanke på att marknadsföring genom influencers blivit allt vanligare, en marknadsföringsform som inte ligger väldigt långt från produktplaceringar i filmer och tv-serier.