Nielsen börjar mäta digital audio

Det ledande mätföretaget Nielsen har nu lanserat en tjänst som ska mäta digitalt radiolyssnande över alla plattformar, oavsett format. Som en del av initiativet Total Audience. Dessa ska resultat kunna jämföras med övriga mätvalutor.

Nielsen säger att den nya tjänsten ska mäta lyssnandet via smartphones, surfplattor och datorer. För närvarande samlar tjänsten data från över 2500 streaming-radions i 48 PPM-marknadsområden. Dessa streams inkluderar AM/FM lyssnare som använder digitala kanaler, såväl som internetradios.

Läs mer: GfK och Nielsen i samarbete om cross-media

Man säger också att mätningar av on-demand radios, inklusive Podcasts, är “under utveckling”. Tanken är också att kunna leverera demografiska data för såväl regioner som nationella marknader.

Nielsen vill ge industrin möjligheten att bedöma den digitala marknadens möjligheter med mätningar som kan jämföras med etablerade sändningar och övriga digitala valutor.

Mätningarna ska använda sig av big data, censusmätningar och demografisk tredjepartsinformation, i kombination med Nielsens egna PPM-panel.

Data för februari och mars 2016 kommer vara tillgängliga för pre-views, men från och med April framåt måste man betala för sig.