New York Times testar att vädja till läsarna med pop-up annons

“De bästa sakerna i livet är inte gratis”. Det kan man läsa på det pop-up meddelande som man får om man surfar in på New York Times sida, och har “förmånen” att blivit utvald för tidningens test av en ny metod i kampen mot reklamblockerare.

Man ber också användaren att antingen “vitlista” NY-times, eller prenumerera  – det sistnämnda innebär inte en reklamfri sajt heller, påstås det för övrigt.

Vi har skrivit en hel del om hur sajter och utgivare ökar kampen mot reklamblockerare (adblockers). New York Times är en av flera större tidningar som lanserar olika typer av pop-up meddelanden som ska få användare att tänka om. Vissa av dem, som GQ eller tyska Bildt.de låter inte läsare med ad-blockers få läsa sajten överhuvudtaget.

Läs mer: Sju sätt att bekämpa reklamblockerare enligt branschens främsta företrädare

New York Times säger själva till Ad Age att de vill få läsare att inse att reklamblockerare “inte tjänar konsumenternas långsiktiga mål” då förläggare behöver pengar för att producera högkvalitativt innehåll. Ändamålet med denna pop-up är att få läsare att frivilligt se till detta och stänga ner sin annonsblockerare.

Debatten har också förts i Sverige, och det är ingen tvekan om att branschansvariga ser allvarligt på utvecklingen. Vad tycker du själv kring reklamblockerare och konsekvenserna för utgivare?