New York Times erbjuder hjälp att bygga skills för digitala assistenter

Än så länge håller Amazon reklambudskap borta från sin digitala assistent Echo, och dess AI Alexa. Så vad ska då en publicist som vill tjäna pengar på det nya röstmediet göra? Man erbjuder så klart hjälp med att bygga skills till företag som vill synas (eller snarare höras). Det är i alla fall New York Times nya plan för att tjäna pengar på röstboomen.

Alla pratar om röststyrning som det nya heta som man måste förbereda sig på. Men hur förbereder man sig? Och hur ska man egentligen tjäna pengar på det nya sättet att interagera med maskiner? Den frågan är det många som har ställt sig, och i nuläget verkar det mest vara försäljarna av digitala assistenter som tjänar på fenomenet. I synnerhet som de flesta fortfarande ställer sig negativa till reklam via röst, såväl säljare av digitala assistenter som användare.

En lösning som tidningen NYT funnit är att bygga sina egna skills, dra lärdom av vad som fungerar och inte fungerar i fråga om vad man som nyhetskanal publicerar via röstinterface, och sedan bygga skills och tillhandahålla innehåll åt andra företag. På så sätt kommer man runt problemet med att inte få göra reklam, och NYT behöver heller inte ta ansvar för distributionen, eftersom det ligger i användarnas händer om de vill ladda ner och använda den skill som skapats.

NYT baserar produktionen av såväl skills som innehåll på tre månaders egna efterforskningar av hur användarna interagerat med deras material. Deras skills-tjänst tänker de sig sedan kan vara intressant för företag med produkter att sälja, exempelvis e-handlare som kan berätta om produkter och liknande via sin skill. Enligt NYT är Audi redan med på tåget och arbetet har startat med att bygga Audis skill och fylla den med innehåll.

Vad som inte framgår är dock hur användarna får reda på denna nya skill, och varför de skulle vilja använda den. Vad i en Audi-brandad skill är intressant nog för en användare? Är det tips och trix om hur du använder bilens funktioner? Direktkontakt med serviceverkstaden? Eller är det för att du som funderar på att skaffa en ny bil ska kunna få specifikationer och usp:ar upplästa för dig medan du lagar mat?

I Sverige har röst-trenden inte riktigt tagit fart ännu, men med över ett års erfarenhet av att ha röstassistenter i hemmet kan jag säga att det är mycket få skills som fyller någon vettig funktion. Utöver att styra mitt smarta hem, styra musik och få uppdateringar om väder och nyheter är antalet skills jag använder mycket begränsat. Jag har testat att följa ett recept som läses upp, och det är precis så svårt som det låter. Och att få specifik information om produkter och tjänster upplästa är nog heller inget jag ser som en åtråvärt alternativ till att själv googla fram och läsa om produkten eller tjänsten på min dator eller mobil.

Så nog för att det är ett lovvärt, och i ärlighetens namn ett ganska kreativt, sätt att försöka slå mynt av den nya trenden, men frågan hur det hela kommer utvecklas. Min spådom är att de flesta som köper NYTs skills-tjänst inte kommer få någon större utväxling av den, och ganska snart kommer begrava satsningen. De som däremot kan ha framtiden för sig vad gäller röst är framför allt enkla tjänster såsom pizzautkörning och beställning av dagligvaruprodukter där du vet vad du vill ha, och därför enklare kan beställa via röst än att gå in i en app. Men att köpa en större produkt, beställa avancerade tjänster eller göra efterforskningar är nog snarare något som kommer göras via ett visuellt interface snarare än via röststyrning.