Netflix vill få pengar till att skapa ännu mer material

Vi har tidigare skrivit om att streamingjätten Neflix på sistone satsar allt mer på egetproducerat innehåll, mycket för att licenser är en kostsam affär. Nu erbjuder man 800 miljoner dollar (över 7 miljarder kronor) i “senior notes”, för att samla in mer pengar både för att göra nytt material, och för att betala för fler licenser.

Senior notes är en forms av obligationer som bland annat innebär att dessa måste betalas igen först i fall ett företag – i detta fall Netflix – blir bankrutt eller liknande. Detta innebär att Netflix kreditvärde kan påverkas negativt, men man hoppas på att det senaste kvartalets starka siffror ändå ska övertyga marknaden.

Läs mer: Telia måste locka kunder – samarbetar med Netflix

Netflix har använt denna metod för att få in mer pengar till företaget tidigare, som exempelvis i Februari 2015, men också tidigare i företagets utveckling, som år 2009. Pengarna som kommer in från dessa obligationer ska användas för att köpa mer existerande innehåll, göra fler investeringar, “strategiska transaktioner” och hjälpa till med övriga företagsutgifter.

Det blir intressant att se hur detta kommer reflekteras i Netflix framtida utbud. Det visar också på att företaget på intet sätt nöjer sig med sin nuvarande ledande position på marknaden, utan expanderar stadigt.