Nästa paradigmskifte handlar om röstkontroll som styrs av Skills

Nästa stora paradigmskifte kommer att involvera röstkontroll. Det blev än mer uppenbart under CES 2017 som nyligen stängde sina dörrar. Den stora vinnaren under mässan var röstassistenten Alexa från Amazon som stoltserar med sina 7000 Skills.
Steve Jobs och Apple kom på att konsumenter vill använda fingrarna för att interagera med sina mobiler. Små skärmar krävde en innovativ approach som behagade alla. När till och med en treåring kunde scrolla, zooma och bläddra så hade man ett vinnande koncept.  Så hur förenklar man det ytterligare, när internet och interaktioner ska in i allt fler enheter. Hur får man kylskåpet att utföra ärenden eller styra dina trådlösa högtalare utan att behöva lyfta ett finger?
Svaret är röstkontroll – nästa stora tekniska paradigmskifte. Och den stora frågan är hur ditt företag ska anpassa sig till denna nya värld. Vilka Skills tänker ni förse marknaden med?
Under CES 2017 stod det klart att Amazon med sin Alexa är vinnaren. Anledningen är ganska enkel – Amazon började där mobiltelefonerna slutade. Under tio år har tillverkare som Apple, Microsoft, Google och Samsung tävlat om att skapa den bästa apparaten för kommunikation mellan likasinnade apparater. I sina egna sfärer har man skapat en hel värld av appar och tjänster. Apple är ledande i att knyta ihop och styra användarupplevelsen runt sina prylar. Amazon valde en annan väg.
Istället för att skapa en pryl som ska härska allt  – som i fallet med Apple och sin iPhone – öppnade Amazon upp sitt protokoll så att andra tillverkare av prylar kan utnyttja sin kod. Redan idag finns det en lång lista av prylar som interagerar med Alexa.
Men visst behövde även Amazon en pryl som kickstartade igång ha-begäret hos konsumenterna. Deras lilla högtalare som styrs med rösten heter Echo och har redan sålts världen över.

Men Alexa är inte ensam utan tävlar om konsumentens uppmärksamhet med Google Assistant, Cortana och Siri. Vinnaren kommer att bli den som har flest Skills, ett ord vi kommer att börja använda under 2017. 
En Skill är en uppgift som röstassistenten kan utföra. När Amazon lanserade Alexa kunde den utföra cirka 1.000 Skills. Idag är man redan uppe i över 7.000 skills och växer snabbt med hjälp av alla tredjepartföretag som vill optimera Alexa för sina egna prylar. Det är som med appar till Smartphones. När Apple lanserade AppStore fanns det några tusen appar och idag finns det miljoner. Varje företag som vill vara med i det här teknologiska paradigmskifte måste börja skissa på sin Skill. Det kan exempelvis vara en uppläsning av vädret från SMHI eller sagor till barnen.
Röstkontrollerade assistenter är nästa tekniska lager vars funktioner kommer att ge oss artificiell intelligens tillsammans med kommunikation och interaktion. Något som krävs när vi senare kliver in i en större värld omfamnad av Augmented Reality och Virtual Reality.