Nästa år kommer AR slå stort, och Magic Leap leder vägen

Enligt investmentbolaget Bullhound kommer 2018 bli året då AR, blockchains och röstigenkänning slår igenom på bred front. Samtidigt kommer information från det mystiska företaget Magic Leap om att de inom kort kommer att lansera sitt första MAR-headset som lovar att revolutionera AR-världen.
Företaget Bullhound är kända för att vara väldigt träffsäkra i sin årliga prognoser för vilka tio tekniktrender som kommer slå igenom under det kommande året. Augmented Reality (AR) har det pratats om länge, men det är först under 2018 som vi kommer få se ett större kommersiellt genombrott. De menar även att tekniken med blockchains kommer få nya användningsområden, något som det redan tisslats och tasslats om runt om i världen. Dessutom tror de att konceptet röstigenkänning kommer att få bredare genomslag i och med att de digitala assistenterna nu börjar leta sig in i hem över hela världen.
AR har det pratats om under flera år, och såväl Apple som Google kämpar nu för att få fram användbara produkter. Apple lanserade tillsammans med IKEA sin AR-app för att kunna testa hur möblerna passar hemma, medan Google istället pumpat in pengar i det mystiska företaget Magic Leap. Redan för flera år sedan började företaget dra till sig investerarnas pengar såväl som samarbetspartners av olika slag, men det har varit mycket tyst kring vad de faktiskt sysslar med. I alla fall fram till nu. I veckan meddelade de nämligen att de under Q1 2018 kommer att släppa sin SDK för det Mixed Reality (MR) headset som kommer släppas strax därefter, kallat Magic Leap One.
Mixed Reality innebär att digitala objekt kan projiceras i ett fysiskt rum, samt interagera med de fysiska objekten, exempelvis gömma sig bakom saker, eller reagera på ljud och ljus. MR är helt enkelt en mer avancerad form av AR, men har varit svår att få fram i en produkt som går att använda och bära på huvudet utan att få nackproblem eller vara kopplad till en stationär dator. Enligt obekräftade uppgifter är Magic Leap One den nionde versionen av företagets försök att ta fram en gångbar produkt.
Magic Leap har sedan flera år tillbaka samarbeten med bland annat det isländska rockbandet Sigur Rós, Weta Workshop, ILMxLAB, serieboksförlaget Madefire samt meddelandeplattformen Twilio. Dessa samarbeten gör att företaget redan i samband med lanseringen i början av 2018 kommer ha en hel del funktioner tillgängliga, bland annat serier som går att uppleva inifrån, visuellt representerad musik som även går att manipulera, samt det steampunk-inspirerade FPS-spelet Doctor Grordbort från Weta Workshop.
Dessvärre är denna första version endast tillgänglig för utvecklare, men det går redan nu att skriva upp sig på väntelistan om du är sugen på ett MR-headset i julklapp till något annat år.