Nästa år slipper vi äntligen YouTubes 30 sekunder långa annonsklipp

Videoplattformen YouTube vill göra videoupplevelsen lite bättre för sina användare. Därför har man nu gått ut med att man ska sluta med de 30 sekunder långa reklamklippen som sänds innan de vanliga klippen och som inte går att hoppa över.
Nu finns det några brasklappar, såklart. För det första måste vi vänta ändå till 2018 innan de irriterande långa pre-rollannonserna försvinner. För det andra så tar man inte bort alla annonser av denna typ – istället satsar YouTubes ägare Google på kortare format (som 20-sekundersklippet).
Läs mer: Tips: Så kan du använda det nya annonsformatet på YouTube
Målet är att “fokusera på format som fungerar väl både för användare och annonsörer”, enligt ett uttalande från Google till tidningen Campaign som var först ut med nyheten.
Experterna verkar överens om att detta är en klokt drag, även om detta riskerar att irritera en del annonsörer. “YouTube förstår att användare inte gillar oöverhoppbara annonser”, säger en av dem. En annan tror att detta är konsekvensen av att man känner av konkurrensen från Facebook, vars videosatsningar på sistone blivit allt större.