När vi har för många val är det vännerna online vi vänder oss till

I dagens informationsålder har vi ofta alldeles för många val. Vi blir bombarderade av hundratals budskap dagligen och det är inte alltid enkelt att välja mellan olika prylar. När det blir för jobbigt är det våra vänner online som får ställa upp med rekommendationer.

Man skulle kunna tro att det skulle bli enklare i informationsåldern men så är alltså inte fallet enligt en ny studie genomförd av Carat, som frågat 11.000 britter om deras mediavanor.

Enligt studien anser en tredjedel av alla konsumenter att de helst av allt vill ha sina vänners rekommendationer istället för annonser på exempelvis Facebook. Studien avslöjar också vilka källor som britterna tycker är mest trovärdiga. Källorna är BBC, Amazon, Google, ITV och eBay alltså motsvarigheter som SVT, Blocket, CDON och Google för oss svenskar.

DC Rainmaker är en webbplats ger mig mest valuta för min tid och hjälper mig att fatta ‘rätt’ beslut om vilken produkt jag ska köpa när jag är ute efter en GPS-klocka. Jag gillar entusiaster som Ray eftersom de gör ett fenomenalt jobb i att informera om vad är bäst eller hett. Jag har läst DC Rainmaker så ofta att om jag träffade Ray på stan skulle det kännas som att jag redan kände honom.

dc_rainmaker

Ray och andra som honom är fenomenala kanaler för annonsörer att nå fram till konsumenter. Scenen är redan krattad och den innehåller förtroende, kunskap, ‘vänskap’ och rekommendationer. Allt en annonsör behöver för sin produkt eller tjänst.

Hela 49 procent av Millenials (15-34 år) litar på sina ‘onlinevänner’ mer än de litar på annonser. Personer som Ray och andra är kritiska för att nå sin målgrupp på ett effektivt sätt.

“While there will always be a small population of people who will make the effort to explore the landscape for new and interesting content, services and diversions, the vast majority need the advice of trusted friends and brands to help them navigate an increasingly saturated content ecosystem. This opens several interesting opportunities and challenges for brands. Smart content, and crucially, distribution strategies combined with innovative approaches to partnership can help advertisers redefine their content strategies.” sa Dan Hagen från Carat om studien.